donderdag 20 augustus 2015

Faxälven river valley

Een van de aantrekkelijkste aspecten van het Noord- Zweedse landschap zijn de rivierdalen. In de bergen van Lappland ontstaan rivieren die van west naar oost stromen en uiteindelijk allemaal in de Botnische golf uitmonden. Een van deze rivieren is de Faxälven waar het dorpje Edsele ook aan ligt. Het dal van de Faxälven is bijzonder mooi. Weg 331 vanaf Helgum naar het noorden richting Ramsele gaat door dit dal en levert prachtige beelden op. De combinatie van ruige bossen, lieflijke dalen met landbouw en het mooie licht is al eens vaker beschreven, zie hier. Aan deze beschrijving valt nog steeds niets toe te voegen. Zomers zijn de hembygdgårds en zomercafé's open die altijd leuk zijn om te bezoeken. 
De meeste rivieren worden benut door waterkrachtcentrales. Deze werden gebouwd (veelal in de jaren '50 en '60) op plaatsen waar het verval het grootst was, dus vele mooie stroomversnellingen zijn verdwenen. Jammer maar het is niet anders en er zijn daardoor ook weer mooie meren ontstaat. Zo'n waterkrachtcentrale is soms te bezichtigen en dat is ook zeker de moeite waard.


De Faxälven vanaf de brug bij Edsele

Het kerkje van Edsele

De Hembygdsgård

Faxälven

1 opmerking:

  1. Wat ik zou mooi vind aan de rivieren in Zweden, is dat ze, in sommige gevallen, nog altijd als hulpmiddel wordt gebruikt om boomstammen van a naar b te krijgen. Dit heb ik gezien toen ik een paar jaar terug in Borgsjö op de camping stond en we een rondritje door de omgeving maakten.

    BeantwoordenVerwijderen