zondag 20 december 2015

Den lilla byn i stort format

Waar een klein dorp groot in kan zijn. 
Leegloop. Het platteland loopt leeg in bepaalde delen van Zweden. Het lijkt iets van deze tijd maar het is al een verschijnsel sinds de jaren '70. Van streek tot streek zal dat natuurlijk verschillen maar als ik de bewoners aantallen van een willekeurig dorp op zoek dan zie je ergens in de 70'er jaren een start van de afname van de bevolking. Er zijn dorpen die 30-50% minder inwoners hebben dan in de jaren '60 en in sommige kleine gehuchten woont niemand meer. 
In sommige dorpen is dat vrij dramatisch, zeker als de plaatselijke supermarkt sluit vanwege te weinig omzet. In de kleine dorpen is een supermarkt niet alleen maar een supermarkt maar ook een pin-gelegenheid, apotheek, postagentschap, vvv,  koffiehoek enzovoort. Als dat verdwijnt is een behoorlijk stuk gemeenschap verdwenen waarna de terugloop in bevolkingsaantal alleen maar verder gaat. Over het algemeen trekken de jonge mensen weg waardoor de vergrijzing snel toeneemt. Als dan ook de school nog moet sluiten is het helemaal gedaan. Het heeft natuurlijk alles te maken met werkgelegenheid.
Wat ons altijd weer verrast is de wilskracht en solidariteit in de noord- Zweedse dorpjes om het leefbaar te houden. Aan de ene kant lege huizen en winkelpanden maar aan de andere kant verschijnen er in het voorjaar weer vlaggetjes aan de lantaarnpalen, bloembakken langs de weg en we zien zelfs op picknicktafels langs de weg vaasjes met vers geplukte bloemen staan. De mensen zijn ontzettend betrokken en trots hun omgeving. Ze doen er alles aan om hun dorp levend te houden. Ook zijn er voorbeelden van jonge mensen die uiteindelijk terug gaan naar hun roots en bewust een leven proberen op te bouwen op het platteland. Kijk maar eens bij een van Zwedens bekendste bloggers Jonna Jinton http://jonnajinton.se/ of bij de plattelandsblogster Hanna http://www.blandskogochhav.se/ die het landleven in het noorden in beeld brengt.
Ook in "ons" dorpje is men trots op het dorp en de omgeving. Zo werd dit jaar zelfs een echte folder gemaakt over Edsele. Een gedrukt en een digitaal beschikbaar exemplaar. Een folder om te laten zien dat het een levendig dorp is.


folder

Als je op de folder klikt krijg je deze volledig te zien.
4 opmerkingen:

 1. Het is overal hetzelfde, wat het platteland betreft. Zelf woon ik in de Achterhoek, wat tot één van de Nederlandse regio's behoord, waar de krimp in snelle vaart doorzet. Inderdaad: jongeren trekken weg, ouderen blijven. Het geluk wil dat ik in één van de grotere plaatsen woon, die meer lijken te groeien, maar de kleinere dorpen hebben het moeilijk en ook daar sluiten inderdaad winkels, scholen en worden pinautomaten weggehaald. En behalve in Nederland en Zweden, zal het ook in andere landen zo zijn.

  Mijn voorkeur gaat ook uit naar de dunbevolkte gebieden in Zweden. Wat ik op verschillende edities van de Emigratiebeurs heb begrepen, staan ze daar ook te springen om mensen met een zorg-achtergrond. Er zijn dus mogelijkheden. De tijd zal het uitwijzen.

  Dank je wel voor de linkjes. Jonna Jinton volg ik al, de website van Hanna ziet er ook leuk uit en heb ik aan mijn leeslijstje toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Krimp op het platteland komt inderdaad op meer plekken voor. Maar de energie om het leefbaar te houden is in Noord Zweden wel opvallend.

   Verwijderen
 2. Mooie folder Jan, ik had hem nog niet gezien.
  Ik zal ook eens een kijkje nemen op de blog van Hanna (Jonna kende ik al, ook door jou een tijd geleden).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die blog is zeker de moeite waard. De folder is wel bijzonder, hopelijk draagt het bij aan de levendigheid van het dorp

   Verwijderen