zondag 22 oktober 2017

Zweden en de oltimers

Een van de leuke dingen in Zweden zijn de oldtimers. Aan de ene kant worden auto's compleet opgereden en eindigen dan als onderdelen magazijn op het erf van de eigenaar. In het midden en noorden van het land zien sommige erven er uit als de lokale autosloperij. Een ander heeft slechts een of twee oude auto's in de tuin staan. Eigenlijk ook wel handig als je een zelfde type auto weer aanschaft. Moet ik ook maar eens doen, tenslotte blijft een oude Volvo een mooie auto, zelfs in staat van vergankelijkheid.
Maar de andere kant van Zweden is een land waar men de historie koestert, dit blijkt natuurlijk ook wel uit de talloze Hembygdgårds, kleine en grote (openlucht)musea waar bijna ieder dorp er wel een van heeft. Maar ook oude auto's zijn een favoriete hobby. Oude Volvo's en Saabs maar ook andere europese merken zie je vooral zomers in blinkende conditie verschijnen. Maar meest opvallend zijn de Amerikaanse sleeën uit de 50, 60 en 70-er jaren. Ook in sublieme staat van onderhoud. Je kijkt je ogen uit. Vaak zijn de inzittenden compleet in de stijl van het bouwjaar van de auto.

 Ramsele

In veel plaatsen in Zweden zijn zomers meetings en shows. Zo kwamen wij onderweg een man en een vrouw tegen in een Chevrolet uit de 50-er jaren. Een compliment over zo'n auto doet het altijd goed en het in eerste instantie wat nors uitziende stel vertelde maar al te graag waarom ze onderweg waren. Ze kwamen uit Kiruna, in het noorden van Zweden, Lappland, en waren onderweg naar een bilträffen in Rätvikk, Dalarna. Een rit van een kleine 1200 kilometer. Wat je daar dan doet? Nou, elkaars auto bekijken en bekeken worden natuurlijk. En cruisen. Dat wil zeggen, 's avonds door het dorp rijden en bekeken worden. Kortom, het is een complete cultuur in Zweden, het schijnt dat er in Zweden inmiddels meer mooie en gerestaureerde amerikaanse auto's zijn dan in de hele Verenigde Staten.
Ook in Ramsele is jaarlijks een bilträffen. Als je hier klikt kom je op de site en daar zie je meer foto's. In een plaatsje aan weg 87 tussen Sundsvall en Sollefteå, genaamd Viksjö is een restaurantje en loppis gevestigd, Mat & Nostalgi . In 50-er jaren stijl en regelmatig een pleisterplaats voor oude auto's. Als je op de naam klikt kom je op hun site.


Op het blues en rockfestival in Helgum heb je geluk als je een oldtimer hebt, dan mag je als VIP op het festival terrein parkeren in plaats van het parkeerterrein.... Voegt toch wat toe aan de sfeer...

1 opmerking: