donderdag 26 maart 2015

Ångermanland

Zweden ken een indeling in provincies, bestuurlijke eenheden. Daarnaast is er ook nog een indeling in zogenaamde landschappen. Dit heeft meer weg van een streek. Zoals de provincie Gelderland bijvoorbeeld ook een Achterhoek, Betuwe en Veluwe heeft. Een Veluwenaar zal niet snel zeggen dan hij Gelderlander is, nee hij komt van de Veluwe. Ook die manier zou je ook naar de indeling van de landschappen in Zweden kunnen kijken. De schaal is echter wel iets anders. Zo is het landschap Ångermanland 19800 vierkante kilometer groot, en dat is ongeveer de helft van Nederland en er leven ongeveer 130.000 inwoners.... Het is dus groot en stil. Het ligt in de bovenste helft van Zweden en hoort bij wat de Zweden in het zuiden Norrland noemen. In het noorden grenst het aan Lappland, in het westen aan Jämtland en in het oosten aan de Botnische Golf. 


Het is een (heel)erg rustig gedeelte van Zweden wat het toerisme betreft. Ik heb hier al eens geschreven over de streek. Toch is dat jammer, het is een prachtige streek met een van de mooiste kustlijnen van Europa, de Höga Kusten die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een kustlijn met mooie plaatsjes, steile rotsen en, heel bijzonder, ieder jaar komt de kust nog 8 millimeter omhoog. In een volgende post zal ik hier wat meer over schrijven. Overigens is deze kuststreek in toenemende mate in trek bij toeristen dankzij heel veel promotie. En het leuke in Noord-Zweden is altijd dat een drukke streek met "veel" toeristen voor Nederlandse begrippen nog altijd uitgestorven is. Dit filmpje geeft een mooie indruk van het gebied.

Behalve de kuststreek is ook het binnenland indrukwekkend met diepe rivierdalen, eindeloze ruige bossen en hier en daar, vooral langs de rivieren, landbouw gebieden met een kleinschalig karakter. En met de melancholieke sfeer van Noord-Zweden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten