zondag 14 april 2013

Boathouse in color

Nu dan het boothuis in kleur. Voor de liefhebbers, het was vlak langs weg 45, net boven Lappeasuanto bij het meer Piiljärvi. Noord-Zweden dus. 
Met mijn foto's kies ik altijd een van twee verschillende uitgangspunten. De eerste is de sfeer weergeven zoals ik het daar heb ervaren. Eigenlijk dus een "gewone" weergave van de situatie maar toch ook weer niet helemaal. Een zonovergoten situatie of juist een regenachtige situatie kun je met je manier van fotograferen wel benadrukken. Een voorbeeld daarin was altijd de al overleden fotograaf Fred Hazelhoff. Je kon het landschap als het ware voelen/ ruiken in zijn foto's. Hij ging veel naar Scandinavië. 
Met de kleurenfoto hieronder beleef ik de plek opnieuw. 
Het tweede uitgangspunt is voor mij misschien wat meer "artistiek". Met de zwartwit foto in de vorige post heb ik echter de structuur van het hout, de bomen, de overstraling van het licht willen benadrukken. Het is als het ware de werkelijkheid omvormen naar een eenvoudiger beeld zonder kleuren maar daardoor juist meer de vormen en het licht benadrukken. Zwartwit is wat dat betreft wel echt mijn ding. Overigens kies ik voor een aantal van mijn foto's, de foto's waar ik iets mee wil doen in de nabewerking, voor zogenaamde RAW opnamen. Ruwe opnamen die je als het ware achteraf ontwikkeld, in mijn geval met het programma Lightroom.


Lightroom kent ook een aantal voorinstellingen waarmee je foto's kunt ontwikkelen. Je kunt oude foto's, sepia  bepaalde zwartwit instellingen enzovoort met een druk op de knop maken. Ook bijzondere kleuromzettingen. Omdat ze al snel van mijn uitgangspunten afwijken gebruik ik het niet vaak. Toch is het erg populair. De onderstaande foto heb ik met een voorinstelling van Lightroom gemaakt met daarna nog een aantal persoonlijke instellingen.


3 opmerkingen:

  1. De eerste foto vind ik echt geweldig! Het ziet er meteen zo anders uit dan de zwart-wit foto die je een poosje terug plaatste. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu had ik zelf ook om kleur gevraagd, maar mijn voorkeur gaat toch naar zwart-wit. De kleurenfoto vind ik zelf te "bewerkt". Word nu nieuwsgierig naar een door jou persoonlijk ingestelde foto.

    BeantwoordenVerwijderen