zondag 18 november 2012

Nordingrå

Deze keer eens een heel andere post. Op onze tochten door Zweden vinden we het altijd leuk om een Loppis te bezoeken. Een Loppis is een soort rommelmarkt of vlooienmarkt, soms groot maar heel vaak ook in een schuurtje bij een particulier. Ik duik meestal tussen de boeken. (Oude) fotoboeken hebben altijd mijn interesse. Afgelopen jaar een boekje gevonden over een plaats aan de oostkust van Zweden, de zogenaamde Hoge kust. Een bijzonder mooi stukje kust. Het boekje gaat over de plaats Nordingrå en omgeving en is geschreven door Bo Rosén en uitgegeven in 1958. In het Zweeds uiteraard. Wat mij vooral aantrok waren de zwartwit foto's van Stig T. Karlsson. Zoals wel vaker in die tijd waren fotografen ware kunstenaars. Alhoewel het boekje werd gezien als een geschenkboek en een boek voor de toerist is Karlsson in zijn fotografie verder gegaan dan het maken van ansichtkaart foto's. Nee bijna alle foto's zijn wat mij betreft kunststukjes..... Ik heb er een aantal gescand wat de kwaliteit er niet beter op maakt maar misschien toch een goede indruk geeft.

Bovenstaande foto's van mensen in hun omgeving, geposeerde foto's maar tegelijkertijd geven de details informatie over de leefomstandigheden en heeft de fotograaf heel bewust de compositie gekozen. Neem nou de laatste foto van kunstenaar Emil Nordenmark, behalve dat hij zelf kunstenaar is verzameld hij schilderijen van andere kunstenaars en dat brengt deze foto mooi in beeld. De vrouw die achter hem een andere kamer in loopt is wat mij betreft een prachtig detail, vooral omdat het wat te raden over laat. Waarom heeft de fotograaf niet gewacht tot ze uit beeld was. Was dat een bewuste keuze...
Ook staan er prachtige foto's in van de landschappen in de omgeving van het dorp. Deze twee heb ik er uit gekozen. De nietigheid van de mens in een spectaculaire omgeving. Ook hier weer een bewuste compositie en gebruik van aspecten die de zwartwit fotografie zo bijzonder kunnen maken. Mooi detail in de laatste foto is de tractor waarmee je de foto weer in de tijd kunt plaatsen.
Klik even op de foto's voor een grotere weergave.

5 opmerkingen:

 1. Ik ben best een beetje jaloers op dat mooie boekje. Niet in de zin van misgunnen natuurlijk, maar gewoon zo leuk om te hebben! Door je uitleg begin ik trouwens wel een beetje anders naar foto's te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het meenemen als we in de buurt komen ;-). Het leek er even op met dat huisje maar zal nu wel even wat langer duren... Leuk dat je anders naar foto's gaat kijken door mijn blogje. Fotografie maar ook het kijken naar andermans foto's is een leuke hobby, dus ik ben weer benieuwd naar je volgende blogbericht!

   Verwijderen
 2. Very nice to see this! I haven´t read that book, but now I have to! :) Thank you for give me a not om my blog about Höga Kusten (and especially Nordingrå) so I could find yours!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks. It's an old book (1958) we bought in a loppis. We like to visit loppisar(? I don't know if i write it like that) when we are in Norrland..

   Verwijderen