dinsdag 27 oktober 2015

Strömavbrott

Terwijl de herfstkleuren in Nederland komende weken op hun mooist zijn valt er in het noorden van Zweden al sneeuw. In Västernorrland zullen de bomen nu vast al kaal zijn. Toch nog een paar plaatjes van een maand geleden in de omgeving van Edsele.

Een van de bijzondere dingen in Zweden is de stroomuitval. Stroomuitval? Ja, dat maken we in Nederland niet vaak mee maar in Zweden, in ieder geval in Norrland, is het niet ongewoon. Zo gewoon dat we het al regelmatig meegemaakt hebben. De eerste keer ga je bellen naar EON en krijg je keurig te horen wat er aan de hand is en hoe lang het nog gaat duren. 
Met de bovengrondse leidingen die daar veel voorkomen is een omgewaaide boom over het algemeen de oorzaak. Dus bellen hoeft niet, rustig afwachten, kaarsje aansteken en wijntje inschenken. De koelkast blijft wel koud en met de vedspis op hout kun je perfect koken, dus wat wil je nog meer.... Water, o ja dat stroomt niet meer uit de kraan want de pomp draait niet meer. Dus met je flesje naar de bron, maar ach dat zijn toch de charmes van het landleven in Zweden als je op vakantie bent. Een anders kan een aggregaat in de toekomst nog uitkomst bieden. 


2 opmerkingen:

  1. Dat hebben we ook al verschillende keren meegemaakt, ja. Onder andere een paar uur lang op Kerstdag in Åmot (Gästrikland), een jaar of drie geleden, voor we ons eigen huis hadden. De kerstmaaltijd was gelukkig net klaar. Die hebben we kunnen opeten onder gezellig kaarslicht, maar zonder elektriciteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Benieuwd of het dan of het probleem van de de waterdruk met een simpele hydrofoorpomp opgelost is.

    BeantwoordenVerwijderen