woensdag 23 juli 2014

Ångermanland en een oude reisgids

Ångermanland, een zogenaamd landschap in Noord-Zweden. Zweden kent een verdeling in provincies maar vanouds was Zweden verdeeld in landschappen. Ångermanland maakt deel uit van de provincie Västernorrland en de afgelopen weken hebben wij rondgezworven in dat landschap. De meeste vakantiegangers uit Nederland komen niet zover, blijven in Dalarna en Värmland, of zijn op doorreis naar de nationale parken in Lappland of stomen door naar de noordkaap. Ångermanland is een parel, de naam komt van de rivier de Ångermanälven die in Lappland ontstaat en uiteindelijk in de Botnische golf uitstroomt. De rivierdalen gecombineerd met de ruige bossen, stroomversnellingen en stille dorpjes maken het landschap. Al jaren, vanaf 1981...., vergezeld ons een reisgids op de reizen naar Zweden, de originele ANWB reisgids Zweden, uitgave 1978. Met mooie pentekeningen van S. Brugmans. De omslag is van Toot Borsje, een kunstenares die meer omslagen voor reisboeken voor de ANWB tekende.
De schrijver is onbekend, verder dan "Samenstelling: ANWB afd. Vrijetijdsbesteding" staat er niets en dat is jammer want de teksten zijn nog altijd leuk om te lezen en soms zelfs ronduit poëtisch. De schrijver geeft onder andere de volgende impressie van Ångermanland:

"Niettemin is een tocht door zo'n rivierdal nog steeds een belevenis. Fascinerend zijn de zomeravonden, waarop het betoverende Norrlandse licht de meren en stromen doet glanzen, de graanvelden in gloed zet en het geheimzinnige duister van de eindeloze bossen accentueert..... Dit grote deel van Zweden is in zijn geheel geen uitgesproken toeristenland, al zijn in principe de mogelijkheden daartoe wel aanwezig. Het is nog steeds een land om doorheen te trekken, langs de machtige rivieren westwaarts het Norrlandse binnenland in, of om een avontuurlijke vistocht te gaan ondernemen. Liefhebbers van eenzaamheid, van ruige harde landschappen, van eindeloze bossen en breed stromende rivieren vinden hier hun ideale plekje".

Mooi toch?....en niets veranderd.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten