maandag 17 maart 2014

Perfect

Perfecte foto's, ze bestaan. Afgelopen week was ik op het web aan het rondkijken op verschillen websites voor de presentatie van foto's. Op een fotoblog zag ik een aanbeveling voor 500px. Een site waar je foto's kunt uploaden. Anderen kunnen je aanbevelen, waarderingen uitspreken en zo heb je een internationaal gezelschap van fotografie liefhebbers. Het is een leuke en serieuze manier om je foto's online te zetten en feedback te krijgen. En er staan werkelijk geweldige mooie platen op die site! Goede fotografie en perfectie in de nabewerking. Om stil van te worden. Je kunt er dus je werk tentoonstellen maar ook inspiratie op doen... Inspiratie?

En daar begon het bij mij te knellen. Het was te mooi op 500px.
Iemand zei laatst tegen mij iets in de trant van; "het gaat bij jou vaak om het net niet-perfecte, je muzieksmaak, je foto's...het moet (net)niet perfect zijn" en ik denk dat hij daar gelijk in had. Ik had er zelf nooit zo bij stil gestaan. Het moet een beetje wringen.. 
Ik maak ook foto's om te laten zien hoe mooi iets is. Ik noem het wel eens ansichten, niks mis mee hoor, ik wil en maak ze voor mijzelf ook. Maar een andere kant fotografeer ik nog liever. Net niet mooi, of lelijk, maar misschien wel weer mooi door de plek, de kleuren of de vergankelijkheid. Met muziek is het net zo, dat net niet perfecte, het mag een beetje vals zijn. Vandaar misschien mijn voorkeur voor americana. Doorleefde muziek. 
Een mooi voorbeeld van niet perfectie waar ik van kan genieten is Screw van de pianist Nils Fram. Ik heb er al eens eerder over geschreven.
http://screws.nilsfrahm.com/
Dit heeft hij ooit gemaakt toen hij met 9 vingers moest spelen, in zijn duim zaten schroeven. 9 muziekstukken waarbij niets weggefilterd is. De geluiden van de pedalen van de piano zijn hoorbaar. Heel bijzonder.

Eigenlijk kun je het samenvatten in twee woorden, puur of echt.

2 opmerkingen:

 1. Perfect is saai, althans in mijn ogen. Hoewel ook ik wel eens erg mooie foto's zie, waar het nodige aan bijgeschaafd is door middel van fotobewerkingsprogramma's. Toch gaat mijn voorkeur uit naar onbewerkte foto's (in de zin van kleine aanpassingen, ik heb het dan niet over het veranderen van kleur, bijvoorbeeld naar grijstonen). Waar het mij om gaat, is dat ik de foto mooi vind en het maakt mij dan niet uit wat een ander er van vind :)

  Nog wel even een kleine notitie: jouw foto's vind ik erg mooi, of ze nu bewerkt zijn, of niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor het compliment. Om je gerust te stellen, ik bewerk bijna niets. Wat contrastaanpassing en verscherpen maar daar blijft het meestal bij, soms een experimentje zoals in the post "the road to Skorped". Het programma photoshop gebruik ik dan eigenlijk ook niet, wel Lightroom. Alhoewel ik mij voor kan stellen dat fotobewerken voor mensen vaak ook weer een hele leuke hobby is en voor beroepsfotografen soms een must.

   Verwijderen