dinsdag 16 juli 2013

Project Sweden 1


Jullie hebben me even moeten missen vanwege mijn vakantie in, hoe kan het ook anders, Zweden. Ik heb al eens eerder geschreven over de "strijd" die de plattelandsbewoners voeren om hun dorp of gehucht leefbaar te houden. Aan de ene kant zie je de vergrijzing, leegstaande huizen, afgesloten benzinepompen en krijgen sommige plekken soms een desolate indruk. Voor mij echter een wel een favoriet foto onderwerp. Dit jaar heb ik getracht om juist wat foto's te maken van de andere kant. De kant waarin de energie van de bewoners die er nog wel zijn of zich juist gevestigd hebben naar voren komt. Energie om hun omgeving leefbaar te houden. En we hebben veel dorpen gezien die door al die energie er juist weer of nog steeds leefbaar en gezellig uitzien. Een als je daar oog voor hebt dan zie je een prachtig landschap en mensen die houden van en trots zijn op het landschap. "Drink melk van Norrmejerier om het noord-Zweedse landschap open te houden" was een reclame die we regelmatig zagen. Vergrassing van landbouwgebieden is een groot probleem en een agrarisch bedrijf wat moet sluiten kan de doodsteek zijn voor een dorp. Als export wegvalt dan is het zaak om de bedrijvigheid op lokaal niveau overeind te helpen, ook dat kleine supermarktje in het dorp is van essentieel belang voor de leefbaarheid. 
Een gemaaid gazon, wat bloemen tegen de falunrode gevel, een zweeds vlaggetje aan de veranda en met de glimmend gepoetste oldtimer amerikaan naar de ICA en daar bijkletsen met iedereen die je tegenkomt, ......kneuterig? Ja, maar tegelijkertijd ook zorg, voor elkaar, de buren, de lokale ondernemer en daarmee hoop.

4 opmerkingen:

 1. Welkom terug. Het was inderdaad een tijdje erg rustig op Photolutra. Mooie foto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Hans, dank je. Volgens mij mogen jullie nog Zweden ;-) Heel veel plezier daar.

   Verwijderen
 2. Het is juist waar ik van houd, die kneuterigheid. Neem daarbij het schitterende landschap om ons heen en je weet waarom we hier gelukkig zijn. Allemaal waarheden en een mooie (herkenbare :-) foto in deze post Jan.

  BeantwoordenVerwijderen