zondag 17 januari 2021

Roadtrip naar de poolcirkel

Na een lange tijd weer eens een blogpost op deze blog. Ik hoop de komende tijd weer regelmatiger wat te plaatsen. In deze blog een beeld van een winter roadtrip naar de poolcirkel die mijn zoon en ik hebben gemaakt in februari 2020. Nog net voor de coronacrisis.

Voor de liefhebbers van de techniek, we maakten deze reis  met de Volvo 940 2.3 IC LPT automaat uit 1998 waarmee wij al onze Zweedse trips maken. Een auto van 22 jaar auto met een kilometerstand van 535.000 kilometer. De beste Volvo ooit gemaakt en, volgens mij, de beste auto ter wereld ooit gemaakt. Robuust, simpele techniek en een zeer voorspelbaar weggedrag, zeker in gladde wegomstandigheden eenvoudig te corrigeren. Aanpassingen waren niet nodig, alleen het koelsysteem voorzien van vloeistof met een vorstgrens van -38. Wel hebben we 3 extra verstralers op de auto, maar dat beschouwen we als standaard, die zitten er altijd op. De spijkerbanden die wij 's winters altijd gebruiken zijn echter wel noodzakelijk. 

Rendieren op de 331 even voor Edsele.

In Västernorrland kwamen we de eerste rendieren al tegen. Mak en zich niets aantrekkend van het verkeer. Op wegen waar met zout gestrooid is schijnen ze dat van de weg te likken. Rendieren kwamen we vervolgens nog heel veel tegen. Op verschillende plekken waren plastic zakken aan palen gebonden, dat betekende concreet, let op rendieren in de buurt. En dat klopte dus ook. Overdag heb je over het algemeen goed zicht en kun je redelijk doorrijden. Zweden houden zich best goed aan de snelheden maar rijden 's winters wel dezelfde snelheden als zomers.... Dus op een besneeuwde weg gewoon 80-90 km/u. De wegen in Västernorrland en Lappland waren in de periode dat wij daar reden letterlijk ijswegen. Met de auto op spijkerbanden merk je daar maar weinig van maar op het moment dat je uitstapte kon je eigenlijk nauwelijks lopen zo hard en glad. En dan blijkt toch het nut van zogenaamde dubbdäck, oftewel spijkerbanden. Je ziet ook nauwelijks gewone winterbanden, bijna alle Norrlanders rijden op spikes. Wij willen in ieder geval niet zonder, zeker niet na onderstaande situatie die wij even voor Jokkmokk in het donker op de E45 meemaakten. Rijdend met zo'n 80-85 km per uur stonden daar opeens rendieren op de weg. Doordat we de verstralers uit hadden vanwege tegenliggers kwamen de rendieren pas laat in beeld. Met volop remmen greep de ABS in en absoluut door de grip van de spikes op het ijs lukte het om de auto bestuurbaar te houden en konden we met een soort elandenproef manoeuvre de rendieren (glijdend) ontwijken. 

Rondom Arvidsjaur  kwamen we veel gecamoufleerde testauto's tegen die hier de wintertestritten deden, onder andere Audi en BMW. We hebben de trip zonder veel voorbereiding gedaan, doel was de poolcirkel en het noorderlicht. Het eerste is gelukt, noorderlicht was helaas matig. Maar het was de moeite waard. De foto's hieronder spreken voor zich. Een wonderwereld.

Viksjö, de bandenwissel van winter naar spijkerbanden.

Worstjes grillen

Marsliden

Sneeuwschoenwandelen Marsliden

Kvikkjokk

De poolcirkel net voor Jokkmokk

Op de terugreis, de spectaculaire Höga kusten bron.

Het Noorderlicht.

2 opmerkingen: